Bij Uitgeverij Verloren is de bundel Geloof en geschiedenis. Honderd jaar Gezelschap van Christelijke Historici verschenen. In 1920 werd het ‘Gezelschap van christelijke historici in Nederland’ opgericht om de rol van het christendom in het verleden te bestuderen. Nu de kennis van het christelijk geloof afneemt, is dit onderzoek des te relevanter. De behoefte aan nieuwe beelden en nieuwe verhalen is groot.
Deze jubileumbundel begint met een geschiedenis van het Gezelschap. Daarna volgen tien opstellen over gebeurtenissen die in de geschiedschrijving omstreden zijn. Aan de orde komen onder andere de omarming van het christendom door Constantijn de Grote, de kruistochten, boete, doop en christen-zijn in de middeleeuwen en zestiende eeuw, missie, zending en koloniale expansie, de betrokkenheid van vrouwen in het Gezelschap, de kwestie ‘Liever Turk dan Paap’, het karakter van de Nederlandse Verlichting, Reveil en armenzorg. Allemaal belangwekkende snijpunten waar Geloof en geschiedenis elkaar ontmoetten.
Geloof en geschiedenis is samengesteld door Gerrit Schutte en Rolf van der Woude en bevat bijdragen van o.a. Herman Speelman, Jaap van Slageren en Aukje Zondergeld-Hamer.
Geloof en geschiedenis. Honderd jaar Gezelschap van Christelijke Historici, Uitgeverij Verloren, paperback, 224 pag., € 25,-
ISBN: 9789087048648