Onder de titel Indië en Indonesië – altijd dichtbij verschenen onlangs de herinneringen van Gerard Termorshuizen (1935) aan zijn leven in en met Indonesië. Zijn fascinatie voor de kolonie van weleer stamt uit zijn jeugd en vroege volwassenheid, al was zij lange tijd niet meer dan een sfeer. Het was mede door zijn ontmoeting met Rob Nieuwenhuys (begin jaren zestig) dat hij in steeds intensievere aanraking kwam met de koloniale geschiedenis, pers en literatuur.
De herinneringen gaan voor een aanzienlijk deel terug naar de jaren tussen 1970 en 1975, toen de auteur werkte bij de vakgroep Nederlandse taal, letterkunde en cultuur van de Universitas Indonesia in Jakarta. De enkele jaren daarvoor door generaal Suharto neergeslagen communistische staatsgreep en de daarop volgende massamoord hadden diepe wonden geslagen in het leven van tallozen en het land in een diepe sociale en economische crisis gestort. Tijdens de beginfase van voorzichtige opbouw, die er tegelijkertijd een was van dictatoriaal machtsmisbruik, woonde Termorshuizen in Indonesië.
Voorafgaand aan het verhaal over die jaren blikt hij terug op zijn leven van
daarvoor (zijn jeugd en milieu, onderwijzer- en leraarschap) en vertelt hij eveneens over de periode na 1975 die zowel wat zijn loopbaan betreft als in persoonlijk opzicht nauw verbonden bleef met Indonesië.
Het in eigen beheer uitgegeven boek bevat veel foto’s, is fraai vormgegeven en kost twintig euro. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de auteur via zijn mailadres: gerardtermorshuizen@yahoo.com
Indië en Indonesië – altijd dichtbij. Herinneringen, paperback, 214 pag., € 20,-
ISBN: 9789090336534