De olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel gelden als The Big FiveĀ in Zuid-Afrika. Sommige mensen sparen jaren om ze daar te gaan zien. In de psychologie staat The Big Five voor een persoonlijkheidsmodel dat de basis van veel psychologische onderzoeken bij personeelsselectie en studiekeuze. De vijf elementen van dit model zijnĀ Openness, Conscientiousness, Extraversion,Ā AgreeablenessĀ en NeuroticismĀ (OCEAN). Op internet zijn diverse zelftests te vinden waarin mensen kunnen uitzoeken hoe ze op deze eigenschappen scoren.
In Nederland kennen we ook een āGrote Vijfā. Het zijn de schrijvers Gerard Reve, Hella S. Haasse Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Jan Wolkers. Op 15 juni staat de relatie tussen IndiĆ« en de āGrote Vijfā centraal op de lezingenmiddag van Indische Letteren.
Gerard Reve is een schrijver die door het grote publiek niet direct met Nederlands-Indiƫ in verband wordt gebracht. Toch had hij volgens eigen zeggen een belangrijke relatie met de voormalige kolonie. Olf Praamstra bespreekt op de lezingenmiddag het Indisch verleden van de volksschrijver.
Van Hella S. Haasse is het bekend dat zij een grote affiniteit met IndiĆ« had. Zij schreef met grote regelmaat over het land waarin zij was geboren. Boeken als Oeroeg, Heren van de theeĀ en SleuteloogĀ zijn daarvan de bekendste. Aleid Truijens, door Haasse zelf uitgezocht om de biografie te schrijven van de grande dameĀ van de Nederlandse literatuur, zal spreken over de sterke band die de Bataviase had met haar land van herkomst.
In Ik heb altijd gelijk van Willem Frederik Hermans keert de oorlogsvrijwilliger Lodewijk Stegman terug uit āDe Gordel van Smaragdā, waar hij heeft gestreden tegen de IndonesiĆ«rs die zich los willen maken van Nederland. Onder het Ā pseudoniem Fjodor Klondyke had hij eerder de Indische roman De demon van ivoorĀ gepubliceerd. In 1971 reisde Hermans met Fons Rademakers naar IndonesiĆ« om een filmscenario van De stille kracht te schrijven. Thom Phijffer spreekt over het IndiĆ«/IndonesiĆ« van Hermans.
Het bekendste korte verhaal van Harry Mulisch is āWat gebeurde er met sergeant Massuro?ā In het verhaal vertelt de luitenant Loonstijn in een brief aan hoe de officier letterlijk versteent. Peter van Zonneveld vertelt op de lezingenmiddag wat had Harry Mulisch met IndiĆ« en IndonesiĆ« had.
Jan Wolkers publiceerde in de jaren zeventig twee romans die in IndonesiĆ« gesitueerd zijn: De walgvogel en De kus.Ā Zijn biograaf Onno Blom diept aan het slot van de middag in Leiden de relatie tussen IndiĆ«/IndonesiĆ« uit.
Een reis naar Zuid-Afrika of naar de woeste binnenlanden van het zelf is niet nodig om kennis te maken met The Big Five. Een tochtje naar Leiden op vrijdag 15 juni is daartoe voldoende.Ā De lezingenmiddag over āDe Grote Vijfā en IndiĆ« vindt plaats aan de Universiteit Leiden in zaal 019 van het Lipsius-gebouw aan de Cleveringaplaats 1 van 14:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.