Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. In deze honderdste aflevering schrijft hij over Blue Whisky van Bart Chabot:
En ik vind hem wél een goede dichter! De literatuurpausen hebben Bart Chabot in de ban gedaan, maar wat mij betreft verdient hij wel degelijk een plaats in de poëziekerk. Ik kan het weten, denk ik diep in mijn hart: in 2011 droeg ik een uitvoerig artikel over hem bij aan het Kritisch Lexicon van de moderne Nederlandstalige literatuur. Dat naslagwerk is helaas niet meer onder ons, maar als iemand daaraan wat zou kunnen doen is het Bart Chabot. In zijn poëzie gebeuren namelijk honderd keer meer wonderen dan in welke kerk ook. De grens tussen leven en dood wordt moeiteloos overschreden. Voorbijgangers in Den Haag blijken overleden. In sommige gedichten in zijn nieuwste bundel Blue Whisky is zelfs de dichter dood, om doodgewoon door te schrijven en terug te keren op aarde: ‘en zulks niet tot mijn verdriet/ sterker, ik was terug in den haag/ waar mijn wieg had gestaan en je mijn graf kon vinden’.
Bart Chabot is en blijft een kampioen van het verhalende gedicht, met zichzelf in de hoofdrol. Prozaïsche poëzie, en de kenner zal volop verbanden ontwaren tussen zijn gedichten en zijn romans. Het gemiddelde Chabotgedicht is bladzijden lang, uitweidend en uitdijend. Die lengte heeft hij nodig om de lezer in de stemming te brengen. Hij begint altijd bij het begin, tijd en plaats: ‘op de zoveelste dag van het zoveelste jaar’. Waarna hij je, heel geleidelijk zo niet heimelijk, van het alledaagse naar het wonderbaarlijke voert. ‘En zie, er was regen,’ kan hij zeggen in een gedicht dat zich afspeelt tijdens een ‘lange hete droge zomer’. Hij verricht het regenwonder via de ruitensproeierhendel in zijn auto.
Hij wedijvert met de grootste wonderdoeners, bekend uit de Bijbel. Zo ontpopt hij zich tot een nieuwe Mozes, een klap met zijn stok tegen een rotswand levert ‘prompt stromend water’ op. Met de Noordzee doet hij net zo’n kunstje als Mozes met de Schelfzee. Zelfs Christus krijgt concurrentie, Chabot streeft naar een herhaling van Diens ‘wonderbaarlijke brood-/ en wijnvermenigvuldiging […] en laat dat brood bij nader inzien maar zitten’. Wonderbaarlijk aardige poëzie.
Mario Molegraaf
Blue Whisky, De Bezige Bij, paperback, 88 pag., € 19,99
ISBN: 9789403134062