In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings en Coen van ’t Veer met gasten in gesprek over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. In aflevering 19 van De postkoloniale podcast spreken zij met Wim van de Doel over Christiaan Snouck Hurgronje en de islam.
Zelden heeft iemand zich zo zeer verdiept in de islam als Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936). Snouck studeerde in Leiden en promoveerde in 1880 op zijn dissertatie over Het Mekkaansche feest. Daarmee was zijn onderzoek naar de islam niet ten einde. Voor zijn onderzoek bekeerde hij zich zelfs tot de islam en liet hij zich besnijden.
Wat is de betekenis van Snouck Hurgronje voor het onderzoek naar de islam in Nederlands-Indië? Hoe keek hij naar die voor Nederland vreemde en vijandige religie in ‘de Oost’? En wat kunnen Snoucks inzichten betekenen voor het huidige postkoloniale Nederland?
Wim van den Doel schreef verschillende gezaghebbende boeken over het Nederlandse kolonialisme. in 2021 kwam Snouck uit, de biografie van een van Nederlands grootste islamgeleerden Christiaan Snouck Hurgronje. Deze levensbeschrijving werd in 2023 in het Indonesisch uitgegeven.
Alle afleveringen, dus ook de achttien voorgaande, kunt u online luisteren op Soundcloud of via Spotify.