gepubliceerd op 14 oktober 2024
Foto-impressie Laureatenmiddag 2024

Op zaterdagmiddag 12 oktober vond in het Academiegebouw te Leiden onze jaarlijkse Laureatenmiddag plaats. Maar liefst vijf prijzen werden deze middag uitgereikt. Hieronder ziet u een foto-impressie van deze feestelijke middag, gemaakt door onze vaste fotograaf Harry Otto. Na een welkomstwoord van voorzitter Odile Heynders en bestuurslid Pia de Jong kreeg Tiemen Hiemstra de Debutantenprijs 2024 overhandigd door juryvoorzitter Kester Freriks, die tevens het juryrapport voorlas:

Vervolgens introduceerde Pia de Jong een filmpje over de nieuwe grafsteen die schrijfster Elisabeth Zernike (1891-1982) heeft gekregen, dankzij Stichting Terebinth met hulp van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het filmpje is hier op Youtube te zien.

De Kruyskampprijs 2024 is uitgereikt aan Amand Berteloot voor zijn voor zijn digitale uitgave van de Karelroman Ogier van Denemerken (integraal beschikbaar op de website van het Huygens Instituut). Ton van der Wouden introduceerde de winnaar die vervolgens een demonstratie gaf van de manier hoe de digitale te raadplegen is:

Het muzikale intermezzo was dit jaar in handen van Duo Nim, bestaande uit Aina Font Zaragoza (saxofoon) en Manon Leroux (cello):

Na dit mooie muzikale intermezzo kreeg Miriam Van hee de Prijs voor Meesterschap 2024, uitgereikt door Yves T’Sjoen die de dichteres tevens introduceerde:

De vierde prijs deze middag was voor Marja Pruis. Haar boek Boos Meisje werd bekroond met de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2024. Het juryrapport werd voorgelezen door juryvoorzitter Koen Rymenants:

De laatste prijs deze middag was voor Annemarié van Niekerk, die vorig jaar al de Henriette Roland Holstprijs voor geëngageerde literatuur kreeg voor haar boek Om het hart terug te brengen. Een memoir. Liefde en geweld in Zuid-Afrika. Voorzitter Odile Heynders introduceerde de winnares. De uitreiking werd gevolgd door een gezamenlijk fotomoment:

 

 

Foto’s: Harry Otto