gepubliceerd op 15 oktober 2024
Boekenactie MdNL: ‘Gezichten op gevels van huizen 1400-1700’

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos WBOOKS voor u Gezichten op gevels van huizen 1400-1700 van Dirk J. de Vries. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 9,95 in plaats van € 29,95.

 Alsof ze levensecht zijn, kijken ze voor zich uit: in steen vereeuwigde koppen op gevels van historische huizen. Ze wekken een realistische indruk, maar toch neemt men meestal aan dat het anonieme, decoratieve onbekenden zijn. Gezichten op gevels van huizen 1400-1700 laat zien dat achter de hoofden echte mensen schuilen. Het zijn persoonlijke portretten van echtparen die het huis lieten bouwen, soms samen afgebeeld met hun kinderen, voorouders, of voorbeeldige historische figuren.

Niet eerder is in de (inter)nationale kunstgeschiedenis op deze schaal aandacht besteed aan de gezichten op gevels. De Vries onderzocht en fotografeerde meer dan tweehonderd gevels uit de periode 1400-1700. Zijn bevindingen laten een terugkerend patroon zien en maken het mogelijk de in steen vereeuwigde hoofden van opdrachtgevers te identificeren. Deze geheel nieuwe, multidisciplinaire benadering van de oudere architectuur laat zien hoe huizen en mensen met elkaar verbonden waren.

Gezichten op gevels van huizen 1400-1700 is verschenen in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De paperback is rijk geïllustreerd en telt 204 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij WBOOKS aanschaffen voor € 9,95 in plaats van € 29,95. Deze prijs is exclusief verzending.

Bestellen gaat makkelijk via deze link. 

Deze aanbieding geldt tot en met 15 november 2024 of zolang de voorraad strekt.