Donderdag 12 december 2024
om 20:00 uur
Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, Leiden
gepubliceerd op 6 oktober 2024
53e Huizingalezing door Beatrice de Graaf

Op donderdagavond 12 december aanstaande zal historicus en terrorisme-expert Beatrice de Graaf de 53e Huizingalezing uitspreken in de Stadsgehoorzaal te Leiden. Onder de noemer Wij zijn de tijden. Geschiedenis in crisistijd laat De Graaf zien hoe geschiedenis in crisistijd wordt gebruikt om zin en betekenis aan de tijden te geven. De lezing, ter nagedachtenis aan historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945), wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en sinds 2014 ook door opinieweekblad EW.

Waarom luisteren mensen zo graag naar historische verhalen en hebben ze nog steeds geschiedenis nodig? Daar is al veel en vaak over gefilosofeerd, onder andere door de historicus Johan Huizinga zelf. In deze lezing laat De Graaf zien hoe geschiedenis in crisistijd wordt gebruikt om zin en betekenis aan de tijden te geven. Door leiders, door activisten, door burgers en opvoeders. Maar dat gaat niet altijd goed. Soms slaan historische analogieën de plank volledig mis. Soms praten mensen elkaar een ondergangsstemming aan en koketteren ze met verval en bederf. Of ze proberen met hun historische verhaal mensen in een identitair hok op te sluiten. Mede aan de hand van Huizinga die zelf tijden van bedreiging, verval en verlies doormaakte, vraagt ze zich af hoe geschiedenis wél en niet een houvast in crisistijd kan zijn.

Aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdag 12 december 2024 in de Stadsgehoorzaal Leiden. De deuren van de Stadsgehoorzaal gaan open om 19.15 uur, start van de lezing is om 20.00 uur. Bezoekers ontvangen een boek met de tekst van de lezing en een drankje na afloop. Tickets zijn te bestellen via deze link.

Entreeprijzen: € 28,00* (gouden rang) / € 23,00* (1e rang) / € 18,00* (2e rang).
Studenten/CJP-pashouders krijgen € 5,00 korting per rang: € 23,00* (gouden rang) / € 18,00* (1e rang) / € 13,00* (2e rang) (NB op vertoon van collegekaart/CJP-pas aan de zaal).
*exclusief administratiekosten