gepubliceerd op 15 augustus 2024
Poëtische ooggetuigen van Beleg en Ontzet van Leiden (1574)

Bij de Primavera Pers verschijnt deze week Poëtische ooggetuigen van Beleg en Ontzet van Leiden (1574), Leidse oden van Janus Dousa vertaald en ingeleid door Piet Schrijvers. Poëtische Ooggetuigen bevat dertien poëtische teksten, geschreven door ooggetuigen van Beleg en Ontzet van Leiden (1574). Het belangrijkste onderdeel zijn de Odae Lugdunenses, de ‘Leidse Oden’, geschreven door Janus Dousa, de Latijnse naam van Jan van der Does (1545-1604). Van der Does was tijdens het Beleg militair bevelhebber van Leiden. Vanwege zijn adellijke afkomst had hij een gedegen opleiding genoten. Na het Ontzet werd hij de eerste bibliothecaris van de mede door hem gestichte Leidse universiteit. Dousa’s Leidse Oden, vijf lange Latijnse gedichten in de trant van de Romeinse dichter Horatius, werden al in 1575 gepubliceerd.

Vanaf de zeventiende eeuw raakten Dousa’s Leidse Oden in de vergetelheid. Ze kregen niet veel aandacht omdat ze waren geschreven in het Latijn, en ook nog eens in een lastige versmaat. Bovendien waren er politieke redenen om de Leidse Oden dood te zwijgen. Dousa schonk veel aandacht aan de burgerstrijd tussen katholieke en protestantse Leidenaars in de roemruchte oorlog tegen de Spanjaarden en hij bekritiseerde de legendarische burgemeester Van der Werf. Die kritische houding was in latere tijd niet populair. Vandaar dat een Nederlandse vertaling van Dousa’s Leidse Oden 450 jaar op zich heeft laten wachten.

Dit boek bevat naast de teksten van Dousa ook andere (wat kortere) poëtische ooggetuigenverslagen, waaronder die van stadssecretaris Jan van Hout die het Beleg ook van nabij meemaakte. De Latijnse bronteksten zijn eveneens opgenomen.

Poëtische ooggetuigen van Beleg en Ontzet van Leiden (1574), Primavera Pers, paperback, 240 pag., € 29,50
ISBN: 9789059974043