Woensdag 18 september 2024
om 20:00 uur
Huis De Pinto, St. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam
gepubliceerd op 27 juli 2024
Pinto Literair met Jaap Cohen

In cultureel en literair ontmoetingscentrum Huis De Pinto te Amsterdam staat op woensdagavond 18 september Jaap Cohen met zijn biografie De bolle Gogh centraal. Opgegroeid in een welgesteld Wassenaars milieu, ontwikkelde Theo van Gogh (1957- 2004) zich in korte tijd tot controversiële opiniemaker van Nederland. Als cineast, columnist en ‘predikant van de nihilistische gemeente’ stond hij garant voor tumult. Hij bespotte de exploitatie van (oorlogs)leed en bestempelde de Islam tot een bedreiging van de vrije westerse waarden. De belediging had hij tot kunst verheven.

Tegelijkertijd liepen acteurs en actrices met hem weg en was hij een ontwapenende interviewer, die via ‘prettige gesprekken’ antwoord probeerde te krijgen op de levensvragen waarmee hij zelf worstelde. Waar kwam Van Goghs onstilbare zucht tot beledigen vandaan? In hoeverre speelde de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders en zijn afstamming van de beroemde schilder een rol?

Biograaf Jaap Cohen werkte zeven jaar aan dit boek over Theo van Gogh. Hij sprak meer dan 150 familieleden, collega’s, vrienden én vijanden over deze raadselachtige persoonlijkheid, die overal waar hij kwam verwarring stichtte – totdat hij bruut werd vermoord.

Aanmelden

Deze avond de biografie van Theo van Gogh vindt op woensdag 18 september om 20:00 uur plaats in Huis de Pinto, St. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam. De toegang bedraagt € 6,50. Kaartjes kunnen worden besteld via deze link.Â