gepubliceerd op 20 september 2024
Poëzie van nu 94: ‘de kat van de muziekschool’ en ‘het doel van de opticien’ van F. van Dixhoorn

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over de kat van de muziekschool en het doel van de opticien van F. van Dixhoorn:

Nu al heb ik meer woorden gebruikt dan F. van Dixhoorn in zijn twee nieuwe bundels. Of eigenlijk zijn het geen bundels. De kat van de muziekschool is een foedraal met zes katernen, van nietjes voorzien. Veld 2, 3, 4, 6, 7 en 8 staat voorop gedrukt. De nummering bij Van Dixhoorn, daarover kun je je hoofd breken. Dat geldt nog sterker voor uitgave twee, het doel van de opticien, een foedraal met vijf katernen. De eerste vier dragen de cijfers 33, 38, 69 en 83. In het laatste katern staan de nummers 88 en 89 niet op de verwachte plek. Er is nauwelijks tekst, soms alleen een leesteken. Veld 4, met de voor Van Dixhoorn-lezers vertrouwde ondertitel ‘verre uittrap’, blijft zelfs helemaal blanco. Een verre uittrap inderdaad, buiten alle lijnen, onzichtbaar voor het publiek. Verder ziet het publiek alleen flarden, doorgaans naar de uiterste marge van het papier verdrongen. Er is meer aan de hand, veel meer, lijkt de suggestie, maar dat speelt zich buiten je gezichtsveld af, misschien zelfs buiten je begrip.

Van Dixhoorn, in 1948 te Hansweert geboren en het grootste deel van zijn leven in Zeeland woonachtig, zinkt steeds verder weg in een oceaan van mysterie. Uiterst modern of juist antiek – je denkt aan een aangetast stukje papyrus met een paar niet te duiden tekens. We komen in een krant uit 1977 Frans Soois van Dixhoorn tegen als ‘dichtende onderwijzer’. Vier jaar later debuteerde hij met een reeks ‘goed van streek’. Je herkent in ieder geval de dichtvorm, evenals in Jaagpad, voor het eerst in 1990 te lezen, een reeks herhalingen en variaties, nog keurig genummerd 1, 2, 3, 4. Daarna is het verhaal hoe de logica uit Van Dixhoorns werk verdween. De recensent in mij wil gaan vertellen over katten en muziek, over de testen bij de opticien. Maar meer en meer lijkt de dichter een drenkeling, die heel ver weg een hand opsteekt, een vingertop, laatste kring in het water, niets meer, geen woorden voor.

Mario Molegraaf

de kat van de muziekschool en het doel van de opticien, het balanseer, losse katernen in foedraal, samen € 40,-
ISBN:  9789079202997 en 9789464776706