gepubliceerd op 21 juli 2024
‘Mysterie van voorbij’ van Jan Paul Hinrichs met schilderijen van Emo Verkerk

Bij de Statenhofpers is het essay Mysterie van voorbij van Jan Paul Hinrichs verschenen, geïllustreerd met schilderijen van Emo Verkerk. In dit essay staat de schrijver J. van Oudshoorn centraal, pseudoniem van de Haagse gezantschapskanselier Jan Koos Feijlbrief (1876-1951). Hij genoot grote bekendheid in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maar de belangstelling voor Van Oudshoorn nam echter snel af na het verschijnen van de biografie door Wam de Moor in 1982.

Na decennia van stilte verschenen bij de Statenhofpers in de jaren 2015-2018 vier boeken met eerder onuitgegeven dagboeken en brieven van Van Oudshoorn. Met Mysterie van voorbij publiceert Jan Paul Hinrichs, bezorger van deze uitgaven, een biografisch essay over Van Oudshoorn dat tevens een interpretatie biedt van zijn werk.

Kunstenaar Emo Verkerk raakte de afgelopen jaren gefascineerd door de figuur J. van Oudshoorn en maakte, geïnspireerd door diens werk en Mysterie van voorbij twaalf schilderijen. Deze schilderijen zijn in dit boek gereproduceerd en waren te bewonderen zijn op een tentoonstelling in het See Lab op Scheveningen. Bij deze tentoonstelling verschijnt een, eveneens door De Statenhofpers verzorgde catalogus. Ook in hierin opgenomen een speciaal voor deze catalogus geschreven essay.

Het bibliofiel uitgegeven essay van Hinrichs is evenals de catalogus verschenen in een oplage van 100 genummerde exemplaren. U kunt deze twee uitgaven bestellen voor € 89,50 op de website van de Statenhofpers. Hier vindt u ook meer informatie over dit bijzondere project.