gepubliceerd op 15 juli 2024
Boekenactie MdNL: ‘Dwazenspiegel’ van Nigel van Canterbury

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos VU University Press de fabel Dwazenspiegel van Nigel van Canterbury, in de gloednieuwe vertaling van Theo Janssen en Yvo Smit. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 21,95 in plaats van € 26,95.

Onlangs verscheen bij VU University Press de publieksversie van de fabel Dwazenspiegel van Nigel van Canterbury, vertaald door Theo Janssen en Yvo Smit. Het oorspronkelijke werk Speculum Stultorum werd in 1194 geschreven en kwam in 1474, precies 550 jaar geleden, bij de Utrechtse boekdrukkers Nicolaas Ketelaer & Gerard Leempt als editio princeps van de persen.

Dwazenspiegel gaat over een ezel die per se een langere staart wil, een die beter past bij zijn lange oren. Wat als wens begint, eindigt in rampspoed. In zijn satirische verhaal neemt Nigel van Canterbury niet alleen de ezel Burnel op de korrel om zijn onvrede met een vermeend tekort, maar feitelijk iedereen die het met het menselijk tekort geen vrede heeft. Daardoor is de titel Dwazenspiegel zowel van toepassing op de dwaze Burnel en zijn tegenspelers, als op de lezers: zij kunnen zich spiegelen aan Burnels lotgevallen.

Nigels verhaal, gedicht in het Latijn, is in diverse talen vertaald. Deze uitgave geeft een metrische vertaling in het Nederlands. De vertaling verschijnt ook in een editie waarin de Latijnse tekst en de vertaling wetenschappelijk verantwoord worden, met uitvoerige cultuurhistorische aantekeningen. De publieksuitgave zal welkom zijn bij iedereen die geïnteresseerd is in de Middeleeuwen. Theo Janssen (neerlandicus) en Yvo Smit (classicus en kunsthistoricus) hebben Nigels gedicht van eind twaalfde eeuw vertaald in fijn, aantrekkelijk poëtisch Nederlands, in de metriek van het origineel.

Dwazenspiegel is verschenen als paperback en telt 184 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij de VU University Press aanschaffen voor € 21,95 in plaats van € 26,95. Deze prijs is inclusief verzending (binnen Nederland).

Bestellen gaat makkelijk via deze link. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode MdNL2024

Deze aanbieding geldt tot en met 15 augustus 2024 of zolang de voorraad strekt. De kortingscode kunt u alleen via de website van de uitgever inwisselen en is alleen geldig voor leden van de MdNL.