gepubliceerd op 10 september 2024
Poëzie van nu 93: ‘Ontbindende voorwaarden’ van Anne Louïse van den Dool

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Ontbindende voorwaarden van Anne Louïse van den Dool: 

Asbest is helemaal niet best. De dichteres van Ontbindende voorwaarden kan erover meepraten. De bundel bevat zelfs een gedicht ‘Asbestclausule’ en er is veel meer makelaarstaal in deze bundel. Natuurlijk hoort er ook een gang naar de notaris bij: ‘voor ons is verschenen/ als een heilige/ anne louïse van den dool/ geboren op vijf augustus/ negentiendrieënnegentig’. Anne Louïse van den Dool publiceerde eerder twee romans en een dichtbundel. Deze nieuwe uitgave is misschien meer cabaret dan poëzie, en in cabaret mag, nee moet je overdrijven.

De dichteres gaat in deze tijden van schaarste op huizenjacht, en bij zoveel leed past alleen lach. ‘Voor de vraagprijs van slechts/ zevenhonderdduizend euro kosten koper […] bieden wij u/ een portiekflat van veertien vierkante meter,’ lezen we in een slapstickgedicht van drie pagina’s. ‘Uw royale balkon geeft u uitzicht op een/ openbare parkeergarage in brutalistische stijl,’ vervolgt ze. De rest is al even aantrekkelijk: ‘hier is ruimte genoeg voor een/ jong gezin dat graag knus/ op elkaar wil slapen/ alle kleding wil delen/ geen moeite heeft met een/ niet te verdringen lichaamsgeur’. Bijna onnodig te zeggen dat het energielabel g is, slechter kan niet. Er is een ‘comateuze vereniging van eigenaren’. Op het straatnaambordje staat ‘molensteenstraat’.

Anne Louïse van den Dool laat een hele bundel lang de fundamenten onder Funda wankelen. Maar ze betaalt, zoals menigeen, meer dan de bedoeling was. Zoveel meer dat ze waar de documenten het over ‘bruto’ hebben ‘brute’ leest: ‘brute maandlasten hebben we’. Er moet ook nog een mooie brief geschreven ‘waaruit blijkt dat dit zogezegd/ ons droomhuis is’. Wanneer het huis eenmaal is betrokken, lopen de rekeningen gewoon door, net als de slimme meter.

Er is maar één oplossing: ‘de koelkast en vriezer ontkoppelen we/ douchen doen we hoogstens/ op kamertemperatuur’. De trotse huizenbezitters verplaatsen hun leven uiteindelijk naar ‘kerken en bibliotheken/ ook daar zijn toiletpapier en zitgelegenheid’. Home sweet home. Ontbindende voorwaarden moet sterk worden ontraden aan iedereen met plannen om een huis te kopen, maar is juist heel geschikt voor lijders aan leedvermaak. Verzen vol vreugdevol verdriet over verborgen gebreken.

Mario Molegraaf

Ontbindende voorwaarden, Uitgeverij Querido, paperback, 80 pag., € 20,-
ISBN: 9789021498331