gepubliceerd op 30 juli 2024
Poëzie van nu 89: ‘Voor je het weet’ van Kees Klok

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Voor je het weet van Kees Klok:

Kalimera, goedemorgen. Efcharisto, dank u wel. In dit rijtje termen Grieks voor beginners hoort zeker ook thuis Miso kilo. Een halve kilo ofwel een halve liter, zo bestel je huiswijn, vaak in een ‘blinkend karafje’ geserveerd. We zien de dichter, in dit geval Kees Klok (1951) in het titelgedicht van Voor je het weet, achter een miso kilo zitten. Het is een regenachtige dag in Griekenland, het meisje dat bedient doet hem denken ‘aan vervlogen tijden toen de Turken hier de dienst/ uitmaakten en daarvoor de keizers van Byzantium/ met hun voorliefde voor de meisjes van Thessaloniki,/ de nimfen uit het noorden.’ Klok besluit: ‘Laat het nog even regenen, laat/ de karafjes nog even blinken’. Met zo’n dichter, minstens even sterk in de ban van Griekenland als ik, wil ik graag klinken.

Behalve Thessaloniki is er nog een stad in zijn werk, Dordrecht. Dichter te Dordt, je denkt dan onvermijdelijk aan vroegere dichters te Dordt, eerst en vooral C. Buddingh’, soms door Klok nagevolgd en in Voor je het weet bij name genoemd: ‘Buddingh’ ben ik blijven lezen.’ Voor mij is er opnieuw herkenning, Dordrecht is de geboortestad van mijn moeder, mijn grootouders woonden er. Mijn opa nam me regelmatig mee naar het café van mijn oom Kees, een charmante crimineel. Visser’s Poffertjessalon heette de zaak, voorzien van alle toepasselijke apparatuur, maar wie het indertijd waagde poffertjes te bestellen kon het pand onmiddellijk verlaten. Hé, het café van mijn oom is een vast adres in het werk van Klok. Door zijn regels is het ineens weer 1970 en waan ik me de jongen van tien op deze avontuurlijke plaats: ‘rook, rock and roll,/ de weeë geur van hasjiesj,/ vloeistofdia’s en meisjes/ in hotpants en laarzen’.

Er is volop verleden, nauwelijks heden bij Klok: ‘De krant gaat vaker/ ongelezen de papierbak in’. Een verleden met de in 2007 gestorven Stella, een Griekse, natuurlijk een Griekse. Vaak gaat hij nog verder terug, naar tijden dat hij de wind altijd tegen had maar toch alles beter was. Cuvée nostalgie: ‘Voor je het weet heb je alweer/ zo’n blinkend karafje besteld.’

Mario Molegraaf

Voor je het weet, Uitgeverij Liverse, gebonden, 42 pag., € 15,95
ISBN: 9789492519825