gepubliceerd op 12 juni 2024
Kruyskampprijs 2024 voor Amand Berteloot

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Kruyskampprijs 2024 aan prof. dr. Amand Berteloot toegekend voor zijn digitale uitgave van de Karelroman Ogier van Denemerken (integraal beschikbaar op de website van het Huygens Instituut).

Deze in 1994 ingestelde prijs wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt voor een werk op het gebied van de Nederlandse lexicografie, lexicologie of de editie van oude Nederlandse teksten, en bestaat uit een oorkonde en €3000.

Uit het juryrapport:

Berteloot heeft op een moderne wijze invulling gegeven aan de term editie. Vele jaren heeft hij besteed aan de bestudering van de achtergronden van de tekst en het handschrift, aan de uitgave van deze met Middelnederlands doorspekte Duitse bewerking van een verdwenen Middelnederlandse tekst en aan de reconstructie van de maar liefst 23734 regels tellende Middelnederlandse tekst die daar vermoedelijk aan ten grondslag lag. Het resultaat van dit monumentale werk is in 2021 [online] beschikbaar gekomen […] Zo kon de editie in vier parallelle versies worden weergegeven: een facsimile, een transcriptie, een geannoteerde Middelnederlandse reconstructie en een vertaling daarvan in modern Duits.

De jury bestond uit Berthold van Maris, Nina Geerdink, Roland de Bonth en Ton van der Wouden.

Lees hier het volledige juryrapport van de Kruyskampprijs 2024

Eerdere laureaten van de Kruyskampprijs zijn onder meer Paul Van Hauwermeiren, Marc De Coster, Willem Wilmink, W.P. Gerritsen en Frans Claes.