gepubliceerd op 12 juni 2024
Prijs voor Meesterschap 2024 voor Miriam Van hee

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Prijs voor Meesterschap 2024 toegekend aan dichter Miriam Van hee. Deze in 1920 ingestelde oeuvreprijs wordt eenmaal in de vijf jaar toegewezen, afwisselend in een van de categorieën 1) schone letteren 2) Nederlandse taal- en letterkunde en 3) geschied- en oudheidkunde, zodat de toekenning in elk van deze categorieën eenmaal in de 15 jaar plaatsvindt. De prijs bestaat uit een object en oorkonde.

Uit het juryrapport:

De Commissie voor Schone Letteren is unaniem in haar keuze dichter Miriam Van hee voor te dragen voor de Prijs voor Meesterschap op grond van de levenslange toewijding aan de poëzie, het sensitieve raffinement van de gedichten en de stelselmatige verdieping van thema’s zoals vergankelijkheid, melancholie, beweging versus stilstand, thema’s en motieven waaraan ze in elk van haar bundels vormgeeft.

De jury bestond uit de Commissie voor Schone Letteren, zijnde Hanneke van Eijken, Lies Van Gasse, Pia de Jong, Yves T’Sjoen en Kester Freriks (voorzitter).

Lees hier het volledige juryrapport van de Prijs voor Meesterschap 2024

Eerdere laureaten van de Prijs voor Meesterschap zijn onder meer Ilja M. Veldman, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Ida Gerhardt, S. Vestdijk, Henriette Roland Holst en P.C. Boutens.