gepubliceerd op 19 juni 2024
Een westers beschavingsoffensief: sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg

Rosemarijn Höfte publiceerde onlangs bij de Walburg Pers het boek Een westers beschavingsoffensief. Sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg. De koloniale geschiedenis van Tilburg verschilt van andere grote Nederlandse steden. De stad heeft geen oude verbinding met de koloniën, zijn koloniale geschiedenis is vooral bijzonder vanwege culturele en religieuze overheersing. Het koloniale systeem is gebaseerd op het bezit van land en mensen, maar het ging ook om de vermeende plicht tot het brengen van ‘beschaving’, en de daarmee verbonden drang tot missie.

Missionarissen uit Tilburg – mannelijk en vrouwelijk – grepen actief in om de levens van lokale bewoners in de koloniën te veranderen naar westerse normen en waarden, om op die manier de orde te vestigen of te handhaven. De koloniale ervaringen van de missionarissen hadden op hun beurt weer grote invloed op de Tilburgse beeldvorming over de koloniën. Dit boek beschrijft ook postkoloniale ervaringen en doorwerkingen van het kolonialisme, gebaseerd op interviews met veertig Tilburgers met een (post)koloniale achtergrond.

Een westers beschavingsoffensief. Sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg, Walburg Pers, paperback, 224 pag., € 20,-
ISBN: 9789464563153