Op zondagmiddag 12 maart aanstaande zal Rita Rahman de zevende Cola Debrotlezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren uitspreken in het OBA Theater Amsterdam. De lezing heeft als titel Het gaat steeds minder om het Caribisch perspectief, het gaat steeds meer over Kleurrijk en de Erkenning.
Rahman zal proberen te verduidelijken dat het Caribisch perspectief in de literatuur van jonge schrijvers uit de West steeds meer onder druk komt. Zij zal het hebben over de spanning, het conflict, de mismatch en een mogelijke psychose die Caraïbische schrijvers in Nederland uit balans brengen. Zij bespreekt het Caraïbisch perspectief in literair werk en in hoeverre daarin een rol speelt dat steeds meer schrijvers in Nederland geboren zijn. Zij werken in het spanningsveld van enerzijds het verlaten van de idealen van de multiculturele samenleving sinds de tijden van Fortuyn en Verdonk en recent een scherp afwijzen van identiteitsliteratuur, en anderzijds van een toegenomen aandacht voor zwarte cultuur en het slavernijverleden. Zij besteedt aandacht aan Anton de Kom, Albert Helman, Cola Debrot en Anil Ramdas en aan de jongste generatie Nederlands-Caraïbische schrijvers.
Deze middag zal ook Raoul de Jong een fragment voorlezen uit zijn Boekenweekessay. Hij verzet zich tegen de verbanning van Caraïbische postkoloniale literatuur naar het plankje “Latijns-Amerika” in de boekhandel. Journaliste Noraly Beyer interviewt beide schrijvers.
Deze middag vindt op 12 maart van 15:00 tot 17:00 plaats in het OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam. Kaarten kosten € 7,50 of € 3,75 met OBA-pas, CJP of collegekaart. U kunt kaarten bestellen via de site van de OBA.