gepubliceerd op 23 oktober 2022
De Navorscher: over Johan Eggels

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is niet alleen een van de oudste verenigingen van ons land, maar vormt tevens een imposant netwerk van wetenschappers en onderzoekers. Via onze website en nieuwsbrief wil de MdNL haar leden de mogelijkheid geven voor hun onderzoek gebruik te maken van dit netwerk, door het stellen van vragen over personen, bronnen of ander documentair materiaal.

In deze De Navorscher vraagt Hanneke Eggels uw aandacht voor het volgende:

Inspirerend moment in mijn lopend onderzoek t.b.v. een biografische schets over mijn verre voorvader kapitein Johan Eggels in het Staatse Leger, voor de website van het Nederlands Militair Erfgoed, was de blik op een handgeschreven brief voorzien van lakzegel en wapenafdruk in het Nationaal Archief. Eggels was op 29 september 1619 gelegerd in Caemen onder Münster. Vandaaruit schreef hij aan de ‘Doorluchtige, hoochgeboren vorst, genadighe heere’ prins Maurits. Eggels zat daar toen – zo schrijft hij Maurits- “sonder buskruit ende lonten” wegens de verscheidene doortochten van de vorst van Brandenburg, een neef van de Prins.

Via DBNL.nl vond ik een tweede treffer Van Eggels, namelijk in de briefwisseling van Maurits Huijgens met zijn broer Constantijn Huygens, Maurits schrijft Constantijn op 22 mei 1622 over een luitenant van Commandant Van Eggels in dienst van het Staatse Leger o.l.v van Prins Maurits. Van Eggels bleek in 1622 Lünen zonder slag of stoot opgegeven te hebben aan een volle neef van Frederik Hendrik van Oranje, graaf Hendrik van den Bergh, een Nederlands militair in Spaanse dienst en stadhouder van Spaans Opper-Gelre voor de koning van Spanje. Graaf Hendrik zal 10 jaar later overlopen van de Spaanse koning naar de Staten-Generaal.

Een zevental treffers op (varianten op) de naam Van Eggels vond ik in Rijks Geschiedkundige Publicatiĕn. Grote Serie deel 187. Blijkbaar heeft Johan van Eggels later na zijn brief aan Prins Maurits uit Caemen uit 1619, – op verzoek van Graaf Willem van Nassau-Siegen (cfm. Van Nassau’s brief aan Egers (=Eggels) 16 januari 1621) 70 van zijn manschappen voor bewaking van het kasteel Dillenburg van het huis Nassau in Siegen ingezet . Wat deed Kapitein Eggels vόόr die tijd en ná de capitulatie van Lünen aan graaf Hendrik, waarvoor commandant Johan van Eggels zich voor de Raad van State moest verantwoorden – en verder na 21 juni 1622 toen hij in Hamm was.

Verder is- ondanks genoemde opmerkelijke geschiedkundige wapenfeiten van de door Maurits Huijgens opgemerkte militair Johan van Eggels in het Staatse Leger – in de militaire archieven weinig of niets terug te vinden omtrent zijn personalia.

Zijn er (militair)historici en andere wetenschappers die mijn commandant in hun onderzoek zijn tegengekomen of/en die mij kunnen helpen aan Eggels’ geboorte- en sterfdata als ook aan geboorte- en sterfplaats of/en mijn archiefmateriaal willen helpen transcriberen, collationeren en annoteren?

Drs. Hanneke Eggels

muse@eggels.com
www.eggels.com
077-4762388 of 06-40415880

 

Wilt u de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde ook een vraag of verzoek voorleggen? Aarzel dan niet te e-mailen naar webredactie@mdnl.nl