De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft afgelopen maand een fellowship toegekend aan Maite Karssenberg, die werkt aan een biografie van Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920), een eigenzinnig schrijfster en intellectueel die lange tijd in Londen en Zürich woonde. MdNL-fellowships zijn zowel bedoeld voor junior- als voor senioronderzoekers, en liggen op het werkterrein van de Maatschappij: de Nederlandse taal- en letterkunde, geschied- en oudheidkunde of de onderlinge samenhang van deze gebieden.
Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een Call for papers van het tijdschrift De Moderne Tijd, de bundel Crisis en catastrofe. De Nederlandse omgang met rampen in de lange negentiende eeuw en een drietal recent verschenen biografieën: Wim van den Doel schreef over het geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje, Rudi Wester over het fenomeen Jef Last en Peter Sigmond over vader en zoon Van Vlissingen, pioniers op het gebied van stoomenergie.
En uiteraard op onze website nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken zoals Uit het NLM-archief en Over de jaren heen lezen.
Het onderzoek van Maite Karssenberg is getiteld ‘Een onweerstaanbaar dubbelleven: Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920), vrijdenkster en publiciste’. Het MdNL-fellowship maakt het voor Karssenberg mogelijk om zich te storten op de laatste periode van Kapteyn-Muysken, vanaf 1908, waarin zij weer in Nederland woonde.
Dit jaar verschijnt een speciaal themanummer van het tijdschrift ‘De Moderne Tijd’ over de magische lantaarn, een projectieapparaat dat in de zeventiende eeuw werd ontwikkeld en nog zeer populair was aan het einde van de negentiende eeuw. Voorstellen voor artikelen kunnen tot 15 maart aanstaande worden ingestuurd.
Voor de Amsterdam University Press stelde Lotte Jensen de bundel ‘Crisis en catastrofe. De Nederlandse omgang met rampen in de lange negentiende eeuw’ samen, met bijdragen over de invloed van catastrofes op het geloof in God, solidariteit en liefdadigheid, en lokale en nationale identiteitsvorming.
Bij Uitgeverij Prometheus is de biografie ‘Snouck. Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje’ van Wim van den Doel verschenen. ‘Een der grootsten is ons ontnomen’, kopte ‘De Telegraaf’ toen Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was overleden.
Afgelopen maand publiceerde Rudi Wester haar langverwachte biografie van Jef Last (1898-1972): ‘Bestaat er een raarder leven dan het mijne?’ Hierin wordt voor het eerst het leven van deze romancier, dichter, essayist, sinoloog, schilder, polyglotte journalist, vertaler en provo in kaart gebracht.
Peter Sigmond schrijft in ‘Paul van Vlissingen en zoon. Ondernemers in stoom’ over Paul van Vlissingen (1797-1876) en zijn zoon Paul Cornelis (1829-1906). Het boek is zowel een bedrijfsgeschiedenis over een tijd dat bedrijven nog vooral familiebedrijven zijn als een familiegeschiedenis die zich uitstrekt over de hele 19de eeuw.
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online