MdNL | Nieuwsbrief augustus 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op maandag 31 augustus 2020 zal in Leiden de negenentwintigste Bert van Selm-lezing plaatsvinden met een voordracht van Rick Honings onder de titel ‘Het eiland van vuurrazernij’. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur. Het beperkte aantal plaatsen is helaas al vergeven, maar de lezing is wel te volgen via een livestream. Na aanmelding (klik hier) krijgt u t.z.t. een link voor deze livestream toegezonden.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een digitale lezing van Piet van Sterkenburg over Matthias de Vries, grondlegger van het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal. We besluiten met een viertal leestips voor de komende zomermaand: Onder deze wereld van Liesje Schreuders, De roman in de negentiende eeuw van Toos Streng, De grote ronde van Thomas Rosenboom en Geert Maks epiloog bij Grote verwachtingen.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel meer nieuwsberichten, columns en de rubriek Over de jaren heen lezen van Jaap Goedegebuure.

p Negenentwintigste Bert van Selm-lezing door Rick Honings

In deze lezing, getiteld ‘Het eiland van vuurrazernij’. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur, gaat Rick Honings in op de literaire verwerking van de ramp in de Nederlandse literatuur in het licht van het koloniale verleden.


p Digitale lezing Piet van Sterkenburg over Matthias de Vries

In het kader van het Matthias de Vriesjaar zal het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) op 9 augustus 2020 een bloemenkrans leggen op het graf van De Vries. Vooraf geeft voormalig INL-directeur Piet van Sterkenburg een digitale lezing over het leven en werk van Matthias de Vries.


p Onder deze wereld: modernismen van Liesje Schreuders

Bij Uitgeverij Koppernik verscheen afgelopen maand de bundel ‘Onder deze wereld. Modernismen’ van Liesje Schreuders, een van de vaste columnisten op onze website. Wat is het modernisme? Is er één modernisme of zijn er vele modernismen?


p De roman in de negentiende eeuw: geschiedenis van een nieuwkomer

Van Toos Streng verscheen bij Uitgeverij Verloren het boek ‘De roman in de negentiende eeuw. Geschiedenis van een nieuwkomer’, waarin de veranderingen van status, inhoud en vorm centraal staan in samenhang met sociale en politieke opvattingen en ontwikkelingen in het boekenvak.


p De grote ronde van Thomas Rosenboom

In de reeks ‘Terloops’ van Uitgeverij Van Oorschot is een nieuw deeltje verschenen, ‘De grote ronde. Een wandeling’ van Thomas Rosenboom. Ooit begon Rosenboom met wandelen omdat hij niet binnen kon zitten zonder eerst buiten te zijn geweest. Nu maakt hij al jarenlang elke dag een wandeling door Amsterdam.


p Geert Maks epiloog bij ‘Grote verwachtingen’

In november 2019 verscheen Grote verwachtingen van Geert Mak, waarin hij de recente geschiedenis van Europa vertelde en duidde. Nu corona als een donkere deken over de wereld is gevallen, werd Mak geïnspireerd tot het schrijven van een epiloog op dit boek.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online